Welk moedertype ben jij?

Ach, het mannetje is van zijn fietsje gevallen. Niet te hard hoor, het is nog maar een loopfietsje. Echter, nog voordat ie zelf na kan denken of er al dan niet gehuild zou moeten worden, vliegt er een paniekerige moeder op af. “Oh nee! Tijntje, lieveling! Gaat het schatje? Mama komt eraan! Niet huilen hoor, niet huilen!! Mama komt eraan! Geen paniek!!!” Waarna Tijntje het natuurlijk op een huilen zet, want hij is net gevallen en mama is geschrokken, dus ik ook, toch?

 

De ene moeder is d’andere niet… 

 

De moeder die angstvallig vriendjes thuis blijft uitnodigen, want stel je voor dat je kind zich eenzaam zou voelen...

Dat er grote verschillen zijn in de manieren van opvoeden moge duidelijk zijn. De ene moeder laat haar kind alles wat los en vast zit van de grond eten -worden ze sterk van-, de andere moeder voedt haar kind met enkel biologische groenten -al die gifstoffen in ons eten kunnen onmogelijk gezond zijn!-. Weer een andere moeder poetst alles tien keer af alvorens het aan haar kroost te overhandigen -je weet maar nooit wie er allemaal al aan hebben gezeten- en weer een ander vindt dat hun kind zoveel mogelijk zelf moet beslissen -voor het vormen van een eigen mening en vrije wil-. En zo zijn er nog vele, vele andere ‘moedertypes’ te benoemen. De moeder die álles samen doet met haar kind; vaak ook de moeder die dezelfde kleding in twee maten koopt, oftewel de beste-vriendin-moeder. De moeder die juist helemaal niet omkijkt naar haar kind, erop vertrouwend dat anderen wel een oogje in het zeil houden, de moeder die de hele dag op internet naar advies van andere moeders zoekt, de moeder die angstvallig vriendjes thuis blijft uitnodigen -want goed voor de sociale vaardigheden en stel je voor dat het kind zich eenzaam zou voelen-, de compensatiegedrag moeder, de streng -doch rechtvaardige- moeder, de chaotische moeder, de zakenmoeder, de oververmoeide moeder of een combinatie van alle hierboven genoemde. 

 

Wees de moeder die jij vroeger zelf had willen hebben

 

Wat heeft dit kleine individu nodig? En wat
voor moeder had ik zelf nodig toen ik opgroeide?

Voor alle manieren van opvoeden is wat te zeggen. Er is (bijna) geen goed of fout. Natuurlijk is het goed je kroost op te laten groeien met behulp van gevarieerde voeding (alles biologisch is niet altijd beter) en door de omgang met diverse vriendjes te stimuleren, als ook je kind aan alleen-tijd te laten wennen. Om de noodzaak van goede hygiëne mee te geven -maar niet dwangmatig!-, om ze met een eigen mening en verantwoordelijkheidsgevoel op te laten groeien en met kennis van goede manieren, zodat ze op een beschaafde manier met de mensen om hen heen omgaan. Maar vooral is het belangrijk dat je je kind zichzelf laat zijn. Net als dat de ene moeder dus de andere niet is en ook het ene kind d’andere niet. Kijk in het opvoeden van je kind naar de benodigdheden van jouw kleine en stel jezelf de volgende vragen: Wat heeft dit kleine individu nodig en wat voor moeder had ik zelf nodig toen ik opgroeide? Let op, er is een verschil in ‘leuk vinden’ en ‘nodig hebben’. Wil je een goede vriend voor je kind zijn en de aller leukste moeder ook nog? Dan kan je moeilijk streng en rechtvaardig opvoeden zo is gebleken. Belangrijker nog dan een vriend te zijn voor je kind, is dat je een baken bent, een voorbeeld en een warme thuishaven. Dat is wat alle kindjes nodig hebben en wat de gemeenschappelijke noemer voor alle moedertypes mag zijn!

1 Comment