7 easy tips om je kinderen weer aan het lezen te krijgen.
Liggen de boeken te verstoffen in de kast, zijn de boekenbonnen verlopen en worden de spaarvarkens geleegd uit naam van een nieuwe videogame? Dan wordt het hoog tijd om je kinderen opnieuw het boek uit te laten vinden!
Lezen stimuleert niet alleen hun vermogen tot redeneren en fantaseren, het zorgt er ook voor dat je kids zonder ruis van buitenaf, in hun eigen wereld kunnen kruipen en zodoende alleen-tijd leren waarderen. Een veelvoorkomend gemis in onze huidige haastige, prikkel-gedreven maatschappij. Bovendien bevordert lezen ook de taalvaardigheden van je boefjes, niet heel onbelangrijk. Hieronder een aantal tips om je kinderen weer aan het lezen te krijgen.
1. Maak er een gezellig en warm ritueel van.
Elke dag minimaal twintig minuten samen met je kind(eren) te lezen. Bij voorkeur voor het slapen gaan, zodat ze tegelijkertijd ontspannen de dag van zich af laten glijden. Afhankelijk van de leeftijd van je kind(eren), lees je ofwel voor, of je leest lekker samen, op de bank of in bed, een boek. Maak het iets om naar uit te kijken!
2. Oefen spelenderwijs begrijpend lezen met ze.
Maak de verschillende karakters duidelijk door met je stem en intonatie te spelen en stel vragen over het verhaal. Snapt je kleine wat er gebeurt en waar het om draait? Duik samen in een fantasiewereld en beleef deze interactief!
3. Ga samen naar de bieb.
De bibliotheek heeft ten onrechte een stoffig imago. Tegenwoordig worden er heel veel leuke events en workshops vanuit bibliotheken georganiseerd! Vraag je kids een vriendje mee te nemen en laat ze lekker een middagje ravotten tussen de paperbacks, op zoek naar een boek dat ze graag thuis lezen willen, zodat ze naar jullie (avondlijke) leesritueel uitkijken!
4. Begin zo vroeg mogelijk met voorlezen.
Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen aan wie wordt voorgelezen vanaf jonge leeftijd, communicatief en grammaticaal sterker zijn en het beter doen op school dan kinderen wiens ouders bijna niet voorlezen.
5. Kies een boek dat passend bij de leeftijd en leesvaardigheid.
Pas als ze een boek goed begrijpen, zullen ze er van kunnen leren. Plus, als de strekking van het verhaal langs ze heen gaat, zijn ze sneller afgeleid en voor je het weet is jullie voorleesmoment veranderd in het alom bekende -ik-wil-nog-niet-slapen-kat-en-muis-spel!
6. Stop met lezen op een spannend moment
Beëindig het lezen net wanneer het spannend wordt -denk GTST-cliffhanger-, zodat er een duidelijke reden is om morgen verder te lezen!
7. Maak samen boekjes.
Zorg voor fijn schrijfgerei, ga er lekker voor zitten en fantaseer er samen op los; niets is te gek! Wedden dat het niet bij één boekje blijft?